דורבן בעקב

הגדרה

דורבן (Heel Spur) הוא מונח המתייחס למצב בו חשים כאב בשל בליטה גרמית שהתפתחה בעקב כף הרגל.
הדורבן נגרם בשל דלקת מקומית, הממוקמת בדרך כלל בקרסול, באזור הפלאנטרי מידיאלי של כף הרגל.
לעיתים דורבן נקרא גם בשם Plantar Fasciitis – מחלת החיתולית הכפית: דלקת הנגרמת בעקבות מתיחת יתר של רצועת החיתולית הכפית ומובילה לכאבי עקב, ולהיווצרות דורבן.

דלקת זו נוצרת כתוצאה מקרעים מיקרוסקופיים כרוניים שמתרחשים בשל גורמים שונים כמו: עמידה ממושכת, נעליים לא מתאימות, פעילות גופנית בעודף משקל ועוד.
במצב תקין, מצליחה המערכת החיסונית לתקן את אותם קרעים מיקרוסקופיים. אך במקרים רבים, יכולת הריפוי העצמי של הגוף אינה מספיקה להדביק את קצב הפירוק של הקולגן ולתקן אותם, מה שעלול לגרום לדורבן בעקב.
כמו כן, ניסיונות של הגוף להצמיד רקמה זו לעצם, יוצרים פעמים רבות את אותה בליטה או "זיז גרמי" אותה רואים בדרך כלל בצילומי רנטגן של העקב.

היווצרות הדורבן גורמת לכאבים המופיעים בעיקר בזמן דריכה והליכה. תחושת הכאב מופיעה לרוב לאחר פעילות פיזית או בדריכה הראשונה לאחר מנוחה. עוצמת הכאב נעה מבינונית עד קשה ויכולה להגיע לכדי קושי ניכר בהליכה ואף לצליעה.
ללא טיפול מתאים, עלולה הבעיה להפוך לכרונית ולגרום לבעיה תפקודית משמעותית.

 דורבן – גורמים

  • הפרעה גרמית של כף הרגל – פלטפוס (כף רגל שטוחה) או קשת גבוהה מדי יוצרים בעיה בספיגת זעזועים בזמן ריצה או הליכה, שגורמת לרקמות הקולגן בכרית כף הרגל להיות מתוחות מדי, דבר היוצר מיקרו קרעים.
  • ספורטאים עם עודף משקל – ספורטאים ואתלטים בעלי עודף משקל יוצרים לחץ רב וקרעים מיקרוסקופיים באזור הכריות בזמן פעילות גופנית.
  • הנעלה לא מתאימה – נעליים עם סוליה דקה מדי, נעליים ללא בולמי זעזועים, נעלי עקב גבוהות או נעליים גבוהות גורמות לקיצור של גיד האכילס וכתוצאה מכך למתיחה של האזור הפלאנטרי.
  • גיל העמידה – מבנה עקב כף הרגל מותאם לבלימת זעזועים ומניעת שחיקה, לכן העור בסוליית כף הרגל הוא עבה יותר מאשר במקומות אחרים בגוף. עקב תהליכי שחיקה טבעיים של הגוף, עובי שכבות השומן התת עורי בגוף יורד וכך גם בעקב.

אבחון דורבן

אבחון דורבן מתבצע ע"י שילוב של מספר סימנים וסימפטומים.
בדרך כלל המטופל ידווח על כאבים באזור הקרסול בזמן הליכה ולאחר מנוחה ממושכת ועל נפיחות קלה באזור.
לעיתים ניתן יהיה להבחין בקיצור של גיד האכילס ובהגבלה בכיפוף של כף הרגל לכיוון הרגל.
לרוב, באמצעות צילום רנטגן, MRI או אולטרסאונד ניתן לראות את הבליטה הגרמית ולאשר סופית את האבחנה.

טיפול בדורבן

הטיפול בדורבן הוא טיפול משולב הנפרש למספר שלבים:

  • שלב ראשון – בשלב זה ההמלצה היא לנוח, להפחית במשקל ולהפחית בעומס על כף הרגל בזמן פעילות גופנית. ניתן להמשיך לבצע פעילות גופנית בשכיבה או בישיבה.
    מומלץ להתחיל להשתמש במדרס אורתופדי ולנעול נעליים מתאימות.
  • שלב שני – במידה ועדיין סובלים מכאבים, מומלץ להתחיל להתחיל בפיזיותרפיה פעם עד פעמיים בשבוע למשך ארבעה עד שישה שבועות ובטיפול בעזרת גלי הלם.
  • שלב שלישי – במידה והכאבים מאוד חזקים, ניתן להוסיף טיפול תרופתי אנטי דלקתי (NSAID). במקרים חמורים יותר, רופא יפנה את המטופל לקבלת זריקות סטראודים לאזור.
  • במקרים חריגים ולאחר שכשלו הניסיונות לרפא את הדורבן באמצעות שלל טיפולים, יש לשקול ניתוח להסרת דורבן.
    כמובן שניתוח צריך להיעשות בהמלצת ובפיקוח של רופא.

מדרסים מומלצים לדורבן

מדרסים בולמי זעזועים על מנת להפחית את הלחץ והמשקל המופעלים על עקב כף הרגל. המדרסים מונעים מהקשת לקרוס פנימה ואז מונעים מתיחה של הרצועה הפלנטרית ובכך נמנעת היווצרות הדלקת ברצועה שגורמת לדורבן ולכאבים בעקב ובקשת.

למידע על מדרסים ביו מכניים לחץ כאן.

https://youtu.be/kjs69pM_vUU
דילוג לתוכן שאלון